Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2010 17:39 - НЕЩО ПОВЕЧЕ ЗА ШАЛА ...
Автор: malama Категория: Политика   
Прочетен: 4629 Коментари: 4 Гласове:
2



       Замисляли сте каква символика има например един дребен атрибут от нашето облекло – шалът! Когато се загледаме продължително в някоя част на нашето облекло, неминуемо се задават в главата ни разнообразни, понякога нестандартни мисли. Шалът възниква като предпазно средство срещу студа. Той е квадратно или дълго правоъгълно парче плат, което обикновено се носи около врата, за да задържа топлина, като моден атрибут или поради религиозни причини. По времето на Византийската империя е имал естетическа функция, защото жените са го носели преметнат през лявото рамо или лявата ръка. Цветът на шала през Средновековието е бил белег за социалната прослойка, към която принадлежи дамата. В епохата на Ренесанса италианките го носели главно като украшение. Думата шал (шарф, скарф) произхожда от древноеврейски שרף, което означава отровна змия, серафим (зъл дух).

       Възприемаме дадено облекло по различни пътища, едни идват от модни тенденции, други от нуждите на климата , трети от традицията, а има и такива, които ни се налагат като стандартно облекло,  каквато е униформата. В много от посочените начини неизменно присъства  като допълнение шалът. В студените страни са популярни плетените вълнени  шалове, защото топлят най-много. По време на социализма чавдарчетата  носят сини копринени шалчета около врата, а пионерите  носят червени. Скаутите също носят шалове около врата като част от униформата. В Англия съществува традиция всеки колеж да има свои шалове с отличителни цветове. Друга традиция, която също започва от Англия е почитателите на даден футболен отбор да носят на мачовете шалчета с цветовете и дори името на любимия си отбор.  Някои шалове имат ресни накрая. Традиционните руски шалове са големи квадратни парчета плат с изображения на цветя.

        За някои  маняци шалът се превърна в хоби. Има колекционери на пощенски марки, на визитни картички, на значки и др, но  малко са хората, които  събират не какво да е, а шалове. Един от тях живее в Приморско и с гордост  притежава  над 540 броя, при това не само на футболни клубове, но и такива от баскетбола, волейбола и хокея.

       Модните корифеи дават безброй идеи как да се постави шалът около врата, за да не се стандартизира присъствието му. Различното връзване на шала зависи от облеклото и е знак за отношение към предстоящото събитие. Може да се премята през гърба и да го покрива, може да виси с единия край надолу и да докосва земята, може да се усуче не само около врата, но и около талията и т. н. Стандартно той се връзва около врата, като краищата му висят или пред тялото, или на гърба.

       В днешно време квадратното парче плат при атентаторите се превърна в моден стил, щом  предявяват своите претенции към света. Младежите в някои страни увиват черни шалове около врата си и излизат на улицата на демонстрация. Имат зловещ вид, защото като змия шалът се е навил на врата им. Каубоите  ги носят на врата с чисто практична цел - за да могат лесно да ги сложат върху устата и носа и да се предпазят от праха. А крадците прикриват грозните си помисли, изписани на лицата им. Е и да не ги познаят.

        За лириците шалът е любовната прегръдка, която гали тялото на възлюбения. За майката, загрижена за здравето на детето, шалчето се поставя не пред устата му, а на вратлето, за да го предпази от студа. Някои министри наред с ученическата униформа въведоха шала като отличителен знак за определени училища. Взависимост от цвета му и надписа върху него, децата ни щели да  се различават едно от друго.

        Метафорично шалът може да се разгледа и като хомот или като  впримчило се  около врата ни ласо. Шалчета с надпис МВФ, СБ, НАТО и каква ли не абревиатура се предлагат на българския потребител.Такава примка ни задушава до припадък, бавно и сигурно. Отнема ни жизнената енергия и ни заставя да се съобразяваме с насилника. Подобна примка използват и в  държавното управление. Министерствата замятат по един шал на врата ни и ни убеждават колко красиво ни стои и в същата минута пристягат възела и ни отнемат глътката въздух. Самоуверената политика на премиера не е нищо друго, освен добре изплетен и овързан около врата на българина шал. Обаче от българина зависи дали да се радва на дизайна на шала, или да го  отметне с ръка  от врата си...  

        Жалкото е, че около цяла България е метнат илюзорният моден атрибут, наречен Криза и ни пристяга.

 

 

 




Тагове:   политика,   мода,   шал,


Гласувай:
2



1. анонимен - y-lozev По темата
10.04.2010 16:24
Шаловете наистина ни трябват,за какво ли не.Досега не бях правил тази аналогия-интересно.По -ми се ще всичко това да е свързано с ЛЮБОВТА,но за съжаление сте права.Колко ли метафори според вашето определяне ще ни подхвърлят още.Има едно тълкуване от 4-7 век на българин-горд.Горди сме но няма да спрат с опитите си да ни подчинят.Интересно ще ми е ако решите да хиперболизирате темата.С почит : ваш почитател
цитирай
2. анонимен - Напомняне
10.04.2010 18:33
Знам,че за каквото и да говорим ще дойсем накрая при темата за зависимостта ни от кой ли не.Сигурно са прави хората.Който и да ни управлява все отнякъде му дърпат конците,т.е. шала.
цитирай
3. анонимен - Може би...
14.04.2010 20:11
Може би е удачно сравнението на модния атрибут с ярема.Така го разбирам.Създай необходимост от нещо,задоволи тази необходимост и спечели много от това задоволяване.
цитирай
4. анонимен - Дали
29.04.2010 12:27
Дали когато видиш този моден атрибут,заметнат около нежна жия ,можеш да определиш ,какво му струва всичкото това.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: malama
Категория: Други
Прочетен: 236760
Постинги: 81
Коментари: 147
Гласове: 88
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930