Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2010 12:21 - МОИТЕ НАБЛЮДЕНИЯ
Автор: malama Категория: Други   
Прочетен: 968 Коментари: 1 Гласове:
1



                                                       

 

Чета в електронните издания, че германски журналист  нарекъл България и Гърция „клошарите на Европа” и искам да споделя моите наблюдения. Живея в Гърция от година и половина и  мога да си позволя да ги коментирам. За да бъда по-обективна ще правя сравнение с нашата страна, в която съм расла, създала семейство, отгледала съм  и възпитала деца.  

Известни са климатичните особености на двете държави, макар и съседки, те се отличават с геополитическото си положение. България е затворена страна, макар и „коридор на Европа”, с по-суров климат, с ограничени контакти, Гърция има мек средиземноморски климат и широко пространство на движение, допир до Азия и Африка. Различните природни условия определят характерните за двете държави естествени биологични продукти. Зеленчукопроизводство, животновъдство и промишленост в системата на социализма в България бяха развити добре, цитрусови и маслинови насаждения в Гърция ги хранеха и продължават и днес. Умря соца, замряха производсвата в България, докато гърците си поддържат земеделието, макар и трудно с помощи от ЕС, то е действащо, работещо. И естествено гарантиращо приходи за страната.

Днес България търси „място” в Европа за някакво присъствие на пазара и е люшкана ту в енергодобива, ту в туризма, ту в източник за жива стока, взависимост от финансовото наддаване и корпоративните интереси на  Европа и Америка. Как да се оттърси от тяхното вмешателство като сама, изолирана от Изтока, няма алтернативен избор?! Смяната на правителствата води до допълнително объркване на гражданите, до нови вътрешни политически конфликти и раздори, като в класическата творба на Елин Пелин „Гераците” ще се разпадне целостта й, ще се унищожи населението й. Тръгвайки да си търси прехраната навън, българинът напуща не само страната си, но и  земята, която  лесно ще стане собственост на големите акули от Запада, за пример „Кремиковци”.

Какво правят гърците днес, за да се измъкнат от кризата. Запрятат ръкави, както казваме ние, и сами почват да работят, като по-рядко наемат чужденци. Все по-често се чуват фразите: „Няма да си даваме парите на Европа, ще си ги харчим  у нас. Няма да купуваме чужда продукция, като си имаме наша. Няма да почиваме на чужди места, като си имаме свои. Няма да си пием кафето в N-тадържава, а ще влизаме в нашаите таверни.” Парите от гръцката икономика по време на криза ще се въртят в Гърция. И вече го правят, с достойнство и гордост, че страната им е в нужда, се сплотяват и мислат като един. Както правят на погребение.  Умряла е някаква бабичка на 85-90 години, цялата рода до девето коляно се събира в църквата, площадът се изпълва с опечалени хора, за да я изпратят в постоянния й дом. За църквата и христианското мислене на гърците може доста да се говори, че е прекалено и натрапчиво, но тук наистина се ходи на църква с разбиране и уважение към тая институция. В България също се почитат свтятите  християнски празници, но се прави от куртуазия, без душа. Църквата ни не е обединител, а по-скоро използвач на човешките болки и страдания.

Българинът, казват, не е мързелив, ама го принудиха да мързелува! Къде да работи като няма земеделие, в което не са се извършвали измами и не се плащало впоследствие? Няма производства, едната търговия на турски и китайски стоки, за пример жителите на Димитровград свиха производсквата си от град на промишлеността в град на най-голямото тържище в Южна България. Чува се, че славата на Пайнера заглъхва. Така че остава търговията, но докога. Ами другите населени места, с какво да се прехранват? Общините постепенно загниват и умират, нямат алтернатвни иновации, нямат бъдеще. Тия до морето имат горе-долу препитание през един сезон от годината, ами по-нататък... Черна статистика, мрачна хронология! За какво ни са банките, като не оперират с пари в движение... Хайде, да изловим крадците, за да не изпразват повече хладилниците... Наивни глупости са това. Да се даде възможност на българина да работи е най-трудната задача на всяко правителство. Да се е чуло, че се откриват нови производства с нови работни места! Само се закриват и съкръщават хора. Как гърците затвориха границата си за чужди стоки от Китай и Турция и дадоха възможност на шивашката промишленост?

Трудна за решаване е икономическата задача за двете балкански държави. България има много негативи, натрупани в икономиката си и няма лесно да се измъкне от кризата. Пред нея няма алтернативи, нищо няма... Самата тя няма вяра в себе си. Гърция ще успее, защото гърците не само са добри християни, но и вярват в себе си и имат възможност да го докажат.

 




Тагове:   наблюдения,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Едно много правилно предложение.
21.04.2010 15:27
Четох предишния постинг и се позачудих, с този се връзват .Допада ми писаното,ако знаете каква "гюрултия" ,беше с тези антикризисни мерки в държавата.То не бяха министри,застинали синдикални водачи и колко работодателски организации в нашата малка България,ами колко работници пък имат.Отвсякъде се чува рязане,ограничаване,съкращаване реформи.Е сега като направят реформите ще има още хиляди без работа.Та на вашето наи-ясно и правилно предложение---Г-да дайте на българите възможност ,да работят,гласувам с две ръце.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: malama
Категория: Други
Прочетен: 236824
Постинги: 81
Коментари: 147
Гласове: 88
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930